Den osynliga staden

Den osynliga staden. En gestaltningsmodell hos Olof Högberg, Ludvig Nordström, Bertil Malmberg, Birger Sjödin, Karl Östman, Lars Ahlin och andra svenska författare fram till våra dagar av Örjan Torell är 2008 års medlemsgåva till Lars Ahlin-sällskapets medlemmar. Boken är utgiven av Bokförlaget h:ström - Text & Kultur.

Från baksidestexten:
Alldeles i början av 1900-talet introducerade fem författare från Sundsvall och Härnösand en ny gestaltningsmodell som gjorde fiktion av verkliga personer och livssituationer på verkliga gator i verkliga städer. Den litterära texten fick en ny huvudfunktion: den inriktades på att visa individernas sociala strategier mer än på att berätta intrigstarka historier. [...] De ritades fram från skrivbordet av tidens modearkitekter och blev pompös stenstadsrekvisita för de livsdramer som utspelades där av inflyttare från världens alla hörn med de mest olikartade värdemönster. I "Den osynliga staden" möter vi några av Sveriges främsta författare och deras försök att tolka och beskriva den nya tiden.

Mediauppmärksamhet och recensioner

"Torell [omtolkar] en vital del av inhemsk litteraturhistoria. Han gör det i en spänstig prosa och hans bok är resultatet av en forskning som prövar nytt."
Tomas Forser, den 29 september i Göteborgs-Posten.
Läs hela recensionen (länk, tacksamt publicerat med tillstånd av recensenten)

"Örjan Torell har genom sin bok kastat ljus över en gestaltningskonst och vad den genererat som aldrig tidigare uppmärksammats.
Låt vara att den synergi som projektet Norrlandsstadens litterära modernism presterade fick stenen i rullning, men utan Örjan Torell och hans lärdom och skickliga penna hade boken aldrig skådat ljuset.
Den 10 december i Allehanda.
Läs hela recensionen på Allahandas webbsida.

"Torell har åstadkommit en mycket inspirerad och välformulerad bok, som förtjänar den litteraturläsande allmänhetens uppmärksamhet, därför att den med stort allvar och intelligens resonerar om vad som är skönlitteraturens agnar och vete."
Sven Bodin, den 19 december i Sundsvalls Tidning.
Läs hela recensionen på Sundsvalls Tidnings webbsida
och även Örjan Torells replik den 20 december som också finns på Sundsvalls Tidnings webbsida.

"Här presenterar [Torell] en modell för fiktionalisering av verkligheten, introducerad av fem författare [...] som kom från de expansiva städerna Härnösand respektive Sundsvall.
De byggde en litterär "leksaksstad" som stod nära det verkliga livets med dess invånare och episoder, men ändå presenterades som fiktiv och med fokus på individens sätt att hantera sin sociala omgivning i den moderna staden.
Så går den industriella expansionen i Västernorrland hand i hand med en ny modern litterär estetik [...]
I denna både njutbara och intressanta bok ger Torell nya infallsrika perspektiv på vår litteraturhistoria."
Inger Littberger, Bibliotekstjänst